Ittas Járművezetés Közúton

 

"Mikor vehetik el tőlem a jogosítványt, ittas vezetésért?"
Amikor Ön közúton vezeti a gépi meghajtású járművét, ittas állapotban!

Közút: amely (a gyalogosok) és a közúti járművek közlekedésére szolgáló (köz)terület, illetőleg immár a magánterület is (!) amely közforgalom elől el nem zárt - fizikai eszközzel - mely sorompó, kapu, sánc, sőt már bizonyos esetekben az elzárt magánterületen is elkövethető az ittas járművezetés bűncselekménye!

Így tehát legyen az egy autópálya, egy főút, egy mellékút, egy dűlő, lejtő, köz, tér, földes vagy szilárd burkolatú, nevesített vagy névtelen bel vagy külterület, zsákutca, üdülőövezet, bevásároló-központ parkolója (!), tanya, szőlős, erdő-mező: itt mind elkövethető az ittas járművezetés vétségi alakzata, tehát a jogosítványát elveszti az ittas vezető, és büntetőeljáráson megy keresztül.

Sok esetben fordultak már hozzánk olyan ittas vezetők is, akik elzárt területen vezettek, mégis büntetőeljárás alá kerültek. Például a vadász, aki egy olyan erdőben közlekedett, amely sorompókkal volt lezárva. Bebizonyosodott azonban, hogy a sorompón át úgy jutott be, hogy már akkor is ittas volt. Jogosítványán kívül a vadászengedélyét is bevonták, fegyvereit elvették, mert nem csak ittasan vezetett, hanem ittas állapotban a vadászatra is előkészületeket tett, sörétes fegyverét kézben tartotta. Időben kapta meg az ittasvezetes.hu általi segítséget, ezért ügye tökéletesen zárult, újra vezethetett és vadászhatott néhány héten belül.